CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, April 21, 2015

Bila suami outstation

setiap kali abah adam outstation aku mesti susah hati. huhuhu. bukan apa susah hati memikir bila adam tanya abah mana? bila abah nak balik?..aduii seteress sangatt..dan letih bila nak melayan hero berdua tu sorang2 bila weekend. mana nak basuh baju, nak masak, nak mengemas.. aiman pulak bila tinggal bertiga je..mula la dia bergayut kat kaki sampai nak berjalan pun payah..tapi....hidup perlu diteruskan..semagat kena ada..walaupun hati x best. muahahhahaha.
 antara langkah yang selalu diambil.
1) tidur awal. bangun awal- supaya anak2 tak bnyak bunyi lampu akan dimatikan seawal mungkin, untuk mengurangkan keaktifan hero2 tu..pastu layan tv sampai semua tertido.
2) cari masa basuh baju sikit2..sebelah malam supaya weekend x teruk nak basuh baju banyak2. dan boleh spend masa ngan hero malaya 2 orang tu.
3)  cuba luangkan masa sebanyak mungkin untuk si abang supaya dia gembira dan tak asyik tanya pasal abahnya..belikan apa yang dia suka. bawak dia pergi taman, bagi dia call abah nya selalu supaya hilang rindu dia.
4) sentiasa berdoa selepas solat mintak Allah tolong mudahkan tiap urusan, lembutkan hati anak2 supaya mudah diuruskan
5) guna waktu rehat(selalunya jumaat) untuk p beli barang yang diperlukan (keperluan asas)-supaya tak susah nak beli barang bila ada anak2
6) jarang masak-prefer beli sebab yang makan x ramai dan mengurangkan penat supaya ada masa untuk anak2
7) sentiasa positip ai can do it
8) sentiasa pastikan nombor2 penting disimpan dalam telepon dan sentiasa pastikan bateri telepon penuh dan ada kredit(jika pakai prepaid) supaya jika berlaku kecemasan mudah nak hubungi bantuan
-ni sebab ada pengalaman keta rosak kat highway..mujur Allah mudahkan. call mekanik pastu dia bagi no tow. hantar kat kedai dia. and....sila pastikan anda sentiasa simpan duit untuk kecemasan dalam wallet.
9) sematkan dalam hati dan fikiran. Aku milik Allah, Allah akan bantu aku bila aku memerlukan..dan yakin bantuan pasti ada.

huhuhu positip hokay..abah adam nak ostation lagi..bersabarlah wahai hati


0 comments:

Post a Comment