CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, July 6, 2015

Allah sebaik-baik penjamin

http://www.bharian.com.my/node/65919
Masa tengok berita ni kat TV aku terdiam sekejap. terfikir apa nasib anak dia nanti. Bila ingat balik ayat kawan aku yang jual insuran kena sediakan anak insuran supaya kalau kita mati anak x susah. Bila pikir balik berapa sen lah gaji nelayan . aku yang gaji tetap ni pun x mampu nak beli insuran untuk anak..lagi lah diorang yang gajinya tenggelam timbul macam bot diorang gak masa kat laut.
Ayat isteri dia sangat tabah..redha..kelihatan orang yang sangat bertawakal. terfikir kalau jadi kat aku apa jawapan aku. adakah setabah dia. Bila fikir dan fikir lagi kadang-kadang kita terlalu memikirkan apa akan jadi lepas ni. contoh bila pagi fikir apa nak buka petang, fikir nak beli umah atas gunung nanti banjir selamat..huhuhu merepekkan. sedangkan benda kalau nak jadik kun fayakun
 mungkin ada mak penah cakap kat anak dia jangan kawin ngan nelayan nanti laki mati kat laut ko janda cepat,,jangan kawin ngan  orang miskin nati idup susah..tu semua pemikiran manusia yang tak yakin pada qada' qadar. bila fikir kawin ngan anak menteri pon kalau ditakdir dia mati muda kena heart attck pon boleh jadi. tapi yer mungkin orang pk atleast anak menteri kaya raya..hidup x susah lepas tu..pasti ke? kalau tetiba ditakdir anak menteri tu makan rasuah..semua harta dirampas..merempat jugak lepas tu..semuanya kuasa Allah..
Sebab tu aku pernah baca Positive Thinking is Half of The work. sangka yang baik2 insyaAllah dapat yang baik. Contoh ko kata jangan minum kopi nanti sakit kepala. Cuba fikir kopi tu kan ke Allah jadikan. takkan Allah buat sebab nak bagi orang sakit kepala . mesti dia ada khasiat. ko belum minum ko dah pk negatif..benda tu dah jadi doa..jadi fikir dan cakap yang baik2 sangka yang baik2 kerana Allah bersama sangkaan hambanya.

1 comments:

Prince of Noob

sedihnya baca T_T...

btw done follow u dear, follow mine too :) - Noob

Post a Comment