CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, April 17, 2017

Bagaimana Melihat Bahagia

Bahagiakah saya?. Tanya diri sendiri apa maksud kita melihat bahagia. Selalu orang kata Kaya.raya-raya, duit berjota, rumah besar, badan langsing, muka cantik,keta mahal..itu bahagia. Tapi bila tanya orang-orang yang kaya raya macam tu dia jawab lain..ada yang jawab saya bahagia jika saya dapat menghabiskan masa bersama anak-anak (sedangkan anak 2 nya  sibuk menguruskan perniagaan yang dibinanya sampai tiada masa menjenguknya).. Ada yang kata alagkah bahagianya saya jika walaupun saya tidak cantik tapi saya ada suami yang menyayangi (beliau seorang yang jelitawan namun seorang janda)..

Kesimpulannya.. apa makna bahagia..?..bila tengok sekeliling..pada aku bahagia itu adalah menghargai apa yang kita miliki sekarang, nikmati saat2 yang kita ada sekarang dengan penuh bersyukur dan bahagia, Rasa cukup apa yang ada sekarang tak perlulah mengeluh atau mengharapkan yang lebih... tak salah jika ada impian tapi jangan sampai impian tu memperlekehkan nikmat yang dah ada sekarang.

QS. 'Ibrahim [14] : 7  
 
وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ ۖ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِى لَشَدِيدٌ

Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih".

 Yakin pada janji Allah..Allah maha kuasa..Allah yang telah mentaddirkan apa yang kita ada sekarang. 

"Never regret a day in your life
Good days give happiness,

Bad days give experience.

Worst days give lessons,

and best days give memories."

 

Lirik Lagu Ya Maulana - Opick

Maulana...Maulana.. ya samiulalam
Birohmatika ya rabbi la tantaojalaa

maulana..maulana..ya samiulalam
Birohmatika ya Rabbi ya tantauljalaa

Engkau pemurah, engkau penyayang
engkau Allah...Allah yang maha dermawan
Yang maha Kaya.. yang maha memberi
mengabulkan setiap doa dan harapan

Segala Resah hatiku hilang-hilangkan
Semua salah dosaku mohon ampunkan
Air mata lukaku hapus-hapuskan
Doa hari-hariku mohon Kabulkan

Maulana...Maulana.. ya samiulalam
Birohmatika ya rabbi la tantaojalaa

motivasi untuk diri sendiri ketika menguruskan anak sendirian. Moga kuat semangat. Ada orang teringin nak ada anak, ada orang teringin nak ada suami, ada orang teringin nak merasa sibuknya menguruskan rumahtangga..buat diri yang sedang merasai 'kepenatan' yang orang lain inginkan ini berbanyaklah ucap syukur, kerana kita punyai apa yang orang lain tiada dan yang orang ingin rasakan namun belum dapat merasainya..ayuh kuatkan semangat bersyukurlah selalu hai diri ini..


 

1 comments:

Dewi Aja

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Post a Comment