CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, January 13, 2013

SINKI TERSUMBAT DAN PENYELESAIANNYA

sumber : encik google
Jumaat lepas sinki umah aku sumbat. Puas tuang air panas sampai 5 periuk tak jugak surut..aku dah susah hati. sebab air keluar ikut bawah..mmg bleh tadah ngan besen tapi baunya kurang menyenangkan. aku bising kat bos..bos kata jangan guna dulu biar kering satu malam. pastu terpaksa la basuh pinggan kat dalam bilik air. bila macam ni teringat zaman kecik2 dulu. keluarga aku orang kampung xde sinki kat umah.(mesti ada kata aku orang kampung jugak ada je sinki..tu umah ko ni citer pasal umah aku ok?) so kena basuh kat bilik air..jenuh setiap kali pas masak kumpul semua mangkuk untuk basuh.yang bagusnya adalah bnyak bergerak dan bnyak kalori terbakar..berbanding sekarang sinki sebelah dapur je..okey cukup mengimbas kenangan sampai disitu. esok paginya bos p kedai hardware beli asid satu botol khas untuk cairkan lemak kat sinki tersumbat. pas tuang satu botol  dan dibiar 10 minit kembali ok lah semula sinki tu berjalan lancar...alhamdulilah..settle takyah la dok mencangkung basuh pinggan kat bilik air lagi.hehhhe..ok sekian tips untuk hari ni.

5 comments:

eT

aku penah buat...tabur garam pastu simbah ngan air panas...Alhamdulillah kebetulan menjadi..huhu..asid xtry lg..

aku la...

ooo garam ek..aku tuang air panas je..ok next time kalau jadi lagi try yang tu plak..kurang kos..asid ni RM 15 sebotol..huhuhu mahai gak

iera

oo..bagus gak info ni..hihihi

Atia Adina

dulu umah sewa lama ad ... macam2 try ... x jadi .. tetap tersumbat ... simbah air panas , garam, asid dah berbotol2 ... korek plak ... tetap tak jadi ... tuan umah plak tak nak betulkan ... hampeh jer ...

aku la...

kalau macam tu memang kena mintak ganti baru tuh huhuhu

Post a Comment